top of page

A Low Omega-3 Index Is Just as Strong a Predictor of Early Death as Smoking

Uppdaterat: 6 juli 2021

I min önskan att sprida MåVäl tar jag numera också blodprov.

Blodprov som kan tyckas att Vårdcentraler skulle göra. Det görs inte, inte ännu.

Det blodprov vi tar är ett torrblodstest som visar resultatet på 11 fettsyror som finns i blodet.

Det är mättade fetter, fleromättade fetter och enkelomättade fetter.

Vi vill ha en balans mellan dessa. Har vi det kan blodet ta upp den näring vi äter och blodet kan avge slaggprodukter.

Främst tittar vi på nivåerna EPA och DHA, viktiga fleromättade fetter. Där vi vill ha ett Omega-3 index som är över 8%, EPA och DHA är essentiella fettsyror vilket innebär att vi måste få i oss dem via kosten, kroppen tillverkar dem inte själv. EPA och DHA påverkar hjärta, hjärna, muskler och leder.

Tyvärr visar de flesta resultaten att många får i sig för lite av dessa viktiga fettsyror. I en nyligen gjord forskningsstudie (2021) framkom:

Människor med lägre EPA och DHA i röda blodkroppsmembran, som korrelerar till lägre poäng på Omega-3-index, befanns ha en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och i slutändan en minskning av livslängden jämfört med de som fick högre poäng på omega- 3 index. ”Det är intressant att notera att i Japan, där det genomsnittliga Omega-3-indexet är mer än 8%, är den förväntade livslängden ungefär fem år längre än i USA, där det genomsnittliga Omega-3-indexet är under 8% och ligger på ca 5 %.” (Ref. A Low Omega-3 Index Is Just as Strong a Predictor of Early Death as Smoking)


Många behöver förstärka näringsintaget.

Nedan ser ni fyra resultat av första testet, ett är från en 90-årig person, två från medelålders och ett är från en 8-åring. Vill du gissa vems som är vem?

Vill du veta ditt resultat? Kontakta mig så kan jag berätta mer.

MåVäl

Lena30 visningar

Comments


bottom of page