Vad rekommenderas att äta i Sverige och vad säger forskningen?
- MåVäl Lena

- 2 okt.
- 1 min läsning
Forskning säger att Medelhavskost är det bästa alternativet när det kommer till att äta hälsosamt.
Det innebär att:
Högre fetthalt (mestadels hälsosamma fetter från olivolja, nötter, fisk, avokado 30-40 E%)
Måttligt med kolhydrater (långsamma kolhydrater 40-45 E%)
I Sverige säger Livsmedelsverket att vi ska äta:
>55 E% kolhydrater
Magra mejeriprodukter
Margarin
Tom i England avråder de från margarin.
Vad visar då forskningen händer om vi äter medelhavskost?
Riskminskningen för allvarliga hjärt-kärlsjukdomar i grupperna med medelhavskost jämfört med kontrollgruppen "fettsnål kost" ~30 %.

Hur väljer du att äta?
MåVäl
Lena




