top of page

Somatic Experiencing

Somatic Experiencing (SE) är en mild kroppsbaserad psykosomatisk metod med syfte att få traumatiska upplevelser att bli mindre känslomässigt laddade. SE-terapi återställer nervsystemet efter chock eller trauma. Definitionen av traumatiska upplevelser omfattar allt som överväldigar nervsystemet, saker som händer i livet. Några exempel på trauma kan vara skilsmässa eller plötsliga hälsofrågor, en arbetsförlust, ett bråk med en vän, kritik, medicinsk behandling eller en bilolycka.

Alla dessa upplevelser är inte automatiskt traumatiska - det varierar mellan individer. Men vissa händelser skapar fysisk "laddning" i våra kroppar, även om vår logik, frontalloben, säger att vi lever/har överlevt. Genom att hjälpa kroppen att få ner den känslomässiga laddningen ser vi många yttre symtom minska. När människor lär sig att reglera sina egna system genom tex pendulering och titrering, kan symtomen förändras. Symtom kan vara sömnlöshet, ångest, platthet, låg motivation, stress.


SE-terapi verka vara som traditionell "prat"-terapi, men fokus för sessioner är interna erfarenheter/kroppsreaktioner, istället för detaljer i en berättelse. Genom samtal och/eller beröring hjälper terapeuten klientens kropp att bli mer reglerad/balanserad. SE kan upplevas som en mildare och mer subtil metod än EMDR. Förutom att samtal och beröring kan SE-terapeuten också använda sig av lugna, enkla rörelser och lek.

Kroppen är klok och kan vara i balans om vi inte åsidosätter den processen med våra tankar.

Våra defensiva reaktioner finns av en anledning; de skyddar oss och det är viktigt att låta dem växa fram och slutföras.

De resurser/stöd som finns i vår värld kan vara källor till mycket styrka och fred när de märks, upplevs och internaliseras.

Återhämtning från trauma är en gammal process. Dagens kultur kan hämma den processen med måsten och jakten på mer.

Ta hand om dig.

MåVäl.

Lena


344 visningar

Comments


bottom of page