top of page

Är du gravid eller vill bli gravid. Livsmedelverket rekommenderar förstärkning av Omega-3

Under graviditeten behöver du mer näring än annars. Det gäller framför allt näringsämnen som omega 3-fett, folat (folsyra), järn, kalcium och jod. Den som äter alla sorters mat får oftast tillräckligt av de ämnena via maten. Men ibland kan det behövas extra tillskott med vitaminer och mineraler, till exempel av järn.

Vilken ska du då välja, det finns ju mängder att välja mellan. Välj Balansoljan, som dessutom innehåller D-vitamin En Omega-3-olja ( eller kapslar) där du får VETA svart på vitt att du får effekt, genom ett enkelt blodprov.


DHA, ett omega-3-fett

DHA är ett omega-3-fett som finns framför allt i fet fisk, som odlad lax och inlagd sill. För den som inte äter fet fisk kan fiskolja eller algolja som innehåller DHA vara ett alternativ. Samtidigt finns det många andra nyttigheter i fisk, så kan man tänka sig att äta fisk är det bättre än tillskott. Om du äter fisk är tillskott onödigt, även om du inte äter fet fisk precis varje vecka.

För den som tar fisk- eller algolja är 200 milligram DHA om dagen en lagom dos. Använd endast produkter där DHA-mängden tydligt framgår på förpackningen.


D-vitamin

D-vitamin finns i fisk, ägg och i mat som berikas med D-vitamin, till exempel mjölkprodukter, vegetabiliska drycker och matfetter. Det står på förpackningen om maten är berikad.

Om du inte äter fisk eller mat som är berikad med D-vitamin behöver du ta tillskott med 10 mikrogram D-vitamin per dag. Den som har heltäckande klädsel utomhus under sommarhalvåret behöver också ta tillskott med D-vitamin.


(Livsmedelsverket, 2020)

MåVäl

Lena 0708-968506

173 visningar

Comments


bottom of page