top of page

Lyssnar du till kroppen?


Somatic Experiences (SE) grundare och utvecklare är Peter Levine Phd i psykologi, medicinsk och biologisk fysik.

​​

80% av dina signaler går från kroppen och upp (bottom and up). Går det för lång tid då du kör över eller undviker att lyssna till kroppens signaler kan resultatet bli att du till slut inte kommer upp ur sängen.


Somatic Experiencing (SE) är en mild Kroppsbaserad psykosomatisk metod med syfte att få traumatiska upplevelser att bli mindre känslomässigt laddade. Med hjälp av SE-terapi kan det bli möjligt för nervsystemet att återställas.


Vad är då trauma?

'Trauma is not what happens to you, it is what happens inside you as a result of what happened to you' – Gabro Maté

Trauma är inte vad som händer oss utan vad som blir kvar i kroppen på grund av det som hänt oss.

En traumatisk upplevelse omfattar allt som överväldigar nervsystemet, saker som händer i livet som blivit kvar i kroppen.

Några exempel på trauma kan vara

-skilsmässa

-plötsliga hälsofrågor

-en arbetsförlust

-ett bråk med en vän,

-kritik

-ett fall

-medicinsk behandling eller

-en bilolycka.

Men de flesta kanske tänker på trauma som krig, övergrepp eller misshandel.

Alla ovanstående exempel på upplevelser är inte automatiskt traumatiska - det varierar mellan individer. Vissa händelser skapar fysisk "laddning" i våra kroppar, även om vår logik (frontalloben, vår överordnad) säger att vi lever/har överlevt. Genom att hjälpa kroppen att dämpa känslomässiga laddningar ses kan yttre symtom minska naturligt. När människor lär sig att reglera sina egna system genom tex pendulering och titrering, kan symtomen förändras. Symtomen kan vara sömnlöshet, ångest, ilska, låg motivation eller stress.


SE-terapi kan verka vara som traditionell samtalsterapi, men fokus för sessioner är inte detaljerna i berättelsen utan interna erfarenheter och kroppsreaktioner. Terapeuten hjälper klientens kropp att bli mer reglerad/ balanserad. Förutom att prata, kan SE-terapeuten också använda sig av beröring och lugna, enkla rörelser, lek kan också förekomma.


Kroppen är klok och kan balansera om vi inte åsidosätter den processen med våra tankar.


Kom ihåg att våra defensiva reaktioner finns av en skyddande anledning; det är viktigt att låta dem växa fram och slutföras.


De resurser och stöd som finns i vår värld kan vara källor till mycket styrka och fred när de uppmärksammas, upplevs och internaliseras.


Återhämtning från trauma är en gammal process vilket dagens kultur kan hämma med alla måsten och jakten på mera.

Lyssna till din kropp den pratar hela tiden.


MåVäl Lena


5 visningar

Commentaires


bottom of page