top of page

Något är så fel.

Jag står i köket och lyssnar till ett tv-program. Jag hör bara rösterna. Jag hör: -Jag går upp i vikt bara jag tittar på en bulle.


I programmet pratas om viktuppgång, viktnedgång, om att vara lycklig och om att inte vara lycklig och om hur andra kritiserar och är elak.

Tv-programmet gör att jag lyssnar till ett sommarprat jag missat. I sommarpratet pratas det mycket om vikt, om att vara mager och om att gå upp i vikt.


Är det där vi vill ha fokus? Vikt, vikt, vikt? Bör det inte vara Hälsa, hälsa, hälsa?


När gick allt så fel? Eller fel fråga.

Hur kan vi göra så att fokus ligger på hälsa och välmående, inte om siffror på en våg? I slutet av sommarpratet nämns det faktiskt. Att det viktiga är hälsan.


Hur kan jag vara hälsosam och MåVäl?

Det handlar naturligtvis om att äta näringsrik mat och rörelse men det handlar också vad jag säger till mig själv. Den största kritikern av dom alla kan och är många gånger jag själv. Är vi medvetna om det kan vi också förändra det vi säger till oss själva. En del kallare det egoism, en del kallar det självkärlek.


Hur vet vi då om vi har hälsa. Går det att titta på en smal person och hävda att den mår väl eller ej. Nej, det går inte att hävda att någon som har en smal kropp också är hälsosam och mår väl. I blodprov ser vi hur våra celler mår. Om de mår väl och kan göra det dom är bäst på.


Mina tankar snurrar en hel del kring livsmedelsindustrin, INDUSTRI, som tillverkar och gör reklam för så mycket skitmat. Likaså snurrar mina tankar en hel del kring läkemedelsindustrin, INDUSTRI, som jag heller inte har höga tankar om. De två går hand i hand och de bidrar inte till preventivt hälsoarbete.

Men, som sades i ett hälsosamtal härom dagen:

"Tyvärr går ALLT att sälja med mördande reklam".


Låt oss i stället med hjärta och hjärna, kropp och själ sälja att vi kan:

MåVäl - på en naturligt sätt.


Mina tankar går till barn och unga vuxna och till skolan. Hur vi redan där kan prata om hälsosam kost, näring, rörelse och tankens kraft. NÄR ska det komma på schemat. NEJ, säg inte att "det pratar vi redan så mycket om". Det ska finnas schemalagd tid för hälsa, välmående, självkänsla, självförtroende och compassion. Hur kan jag MåVäl på mitt sätt? Hur kan jag använda min jävlaanamma/driv så jag kan MåVäl.


Vad är då compassion? Jo det beskriver en annan sommarpratare väldigt väl. Hon är i Ukraina som frivillig hjälparbetare. Hon säger så här "Jag är så närvarande jag kan. Jag vill att dom ska känna sig sedda där dom är för stunden. Om jag skulle känna varje människoöden fullt ut och känna varje förlust så tvivlar jag på att jag skulle vara till mycket hjälp. Och det är ju därför jag är här. Det är inte min uppgift att låta mina egna känslor breda ut sig."

Tänk om vi kan låta våra barn få ha compassion till sig själva och till andra.

Hur skulle världen och individen må då?


Ta hand om dig.

MåVäl

Lena


8 visningar

Comments


bottom of page