• MåVäl Lena

Fettsyror i ditt blod? Vad säger forskning om Omega-3 efter en stroke?




Fettsyror vi har i blodet:

Mättat fett Omättat fett (enkelomättat + fleromättat) Fleromättat fett Omega-3 och Omega-6



De viktigaste fleromättade fetterna är Omega-3-fettsyrorna är EPA och DHA.

Omega-3 och Omega-6 behövs bland annat för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler. MEN Omega-3 (ALA) och Omega-6 (LA) tävlar om samma enzymer och kroppen kommer att välja att först bryta ner Omega-6 (LA). Vilket innebär att många har för lite av EPA och DHA.


Har vi för mycket Omega-6, vilket 95% av Europas befolkning har, innebär det att vi inte kan "reparera oss" utan en inflammation kan ta fart.


EPA och DHA är essentiella, kroppen kan inte själv bilda dem. Vi måste få i oss EPA och DHA via kosten.

Omega-3 finns till exempel i fet fisk och alger.

Får du i dig rätt balans av Omega-3 och Omega-6?

Vill du veta hur din balans ser ut? Kontakta MåVäl.

Efter Stroke.

Till vänster ser du ett schema för underliggande faktorer före och efter stroke. Ålder, kardiovaskulära riskfaktorer, åderförkalkning, livsstil och kostvanor kan vara inblandade faktorer för strokeutveckling hos människor. Tidigare experimentella studier visar att blod-hjärnbarriären (BBB), inflammation, oxidativ stress och patologiska signalvägar bidragande mekanismerna efter stroke.

N-3 fleromättade fettsyror inklusive Omega-3 eikosapentaensyra (EPA) och docosahexaensyra (DHA) och dess metaboliter, resolviner, protiner och maresiner, undertryckter patomekanismer (sjukliga mekanismer) och minskar infarktstorleken, inducerar (sätter igång) angiogenes (nybildning av blodkärl) och neurogenes (nybildning av neuron) och förbättrad funktionell återhämtning.


Tillskott av bra Omega-3 kan undertrycka sjukliga mekanismer och minskar infarktstorleken samt startar nybildning av blodkärl och neuron samt förbättrar funktionell återhämtning. Vilket innebär återhämtning till normal eller egentlig fysiologisk aktivitet i, ett organ eller en kroppsdel, efter sjukdom eller skada.

(ref. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Stroke Burden nov. 2019)




15 visningar