top of page

Du är vad du äter eller inte äter. Det är vad du får i dig som avgör om du kan ta upp näringen.

Uppdaterat: 14 nov. 2020


Tänk dig att du äter snabbmat varje dag, några kex, godis, läsk och kanske lite choklad med ett glas vin. Vad tror du händer i kroppen? Lägg till att du inte rör på dig och att du kanske då och då sover på soffan. Vad tror du händer i kroppen?

Om vi istället vänder på det. Låt säga att vi äter hälsosam mat. rör på oss och sover gott om natten. Vad händer i kroppen då? I dag fick jag höra att det finns inga "mirakelmediciner". Men det vill jag nog hävda att det gör genom att:


Ge kroppen det den behöver, fyll din mage med näringsrik mat och komplettera med förstärkning av näringsämnen i form av Omega-3. Rör på dig, börja på din nivå, men gör det. Du kommer snart märka skillnad i form av bättre sömn och ett bättre välmående både på utsidan och insidan.


95% av Europas befolkning har en obalans mellan Omega-6 och Omega-3. Omega-3 kan ge följande hälsofördelar enlig EFSA:


  • EPA & DHA bidrar till hjärtats normala funktion

  • DHA & EPA bidrar till att bibehålla normala triglyceridnivåer i blodet

  • EPA & DHA bidrar till att bibehålla normalt blodtryck

  • DHA bidrar till normal hjärnfunktion

  • DHA bidrar till normal synförmåga

  • Moderns intag av DHA)bidrar till att ögonen utvecklas normalt hos foster och spädbarn som ammas

  • Moderns intag av DHA bidrar till att hjärnan utvecklas normalt hos foster och spädbarn som ammas

  • Intag av DHA bidrar till att synen utvecklas normalt hos spädbarn upp till 12 månaders ålder

Finns i:

  • fet fisk som lax, sill, makrill

  • vissa alger

  • förstärkning av näringsämnen i form av Omega-3 (algolja/fiskolja)

Ohälsosamma matvanor påverkar risken för ett stort antal sjukdomar och förtida död. Cirka 20 % av Sveriges befolkning beräknas ha ohälsosamma matvanor med ökad risk för ohälsa. Livsmedelsverkets kostråd för hälsosamma matvanor baseras på den aktuella evidensen i de Nordiska näringsrekommendationerna (NNR). NNR visar att medelhavskosten är ett hälsosamt kostmönster och Livsmedelsverkets kostråd påminner om den, med en viss anpassning till nordiska livsmedel och matvanor. Det är viktigt för hälso- och sjukvårdens medarbetare att ha ett sakligt, evidensbaserat underlag för sitt samtal med patienten om matvanor och kost (framtagen av LiR 2017-08-21).


Medelhavskost: Karaktäriseras av hög konsumtion av grönsaker och frukt, baljväxter, fullkornsprodukter, fisk och skaldjur samt begränsad konsumtion av rött kött, charkprodukter, godis, bakverk och snacks. Fettsyrasammansättningen i kosten kännetecknas av lägre intag av mättade fetter från kött och mejeriprodukter och högre intag av omättade fetter i form av fet fisk, oliv- och rapsolja, oliver samt nötter och frön. Medelhavskosten har visats ha en påtagligt skyddande effekt mot hjärtkärlsjukdom och en del cancersjukdomar i ett flertal studier. Enstaka studier har påvisat en liten positiv effekt på den reumatiska sjukdomen (framtagen av LiR 2017-08-21).

Häng på du också och förstärk dina näringsämnen!

MåVäl

Lena


61 visningar

Comments


bottom of page