top of page

Att leva med MS "Har du någonsin tänkt på hur livet kräver lärande?"

“Det hade inte jag. Jag tänkte aldrig mycket på hur jag skulle leva, hur jag skulle ta hand om mig själv, jag levde som alla och det verkade självklart. Tills jag en dag vaknade och … inte kunde gå ut ur sängen – mina ben var domnade, svåra att kontrollera. Efter många frågor, ångest och tester fick jag diagnosen multipel skleros. På den tiden hade jag ingen aning om vad jag kunde förvänta mig, vad jag skulle göra, jag var rädd för det okända och vad som skulle hända i att leva med MS.”

Inte långt efter, kom ytterligare en manifestation av sjukdomen och jag ordinerades medicin. Lyckligtvis var behandlingen effektiv och sjukdomen bromsades, men det förändrar inte att jag får leva med MS. Förutom medicinsk behandling blev jag intresserad av en hälsosam livsstil – att ändra min diet, träna mer. Under en period blev saker mer stabila, men senare började jag känna mig trött, jag blev apatisk. Undersökning visade att mitt hormonella system stördes, och jag hittade också en annan autoimmun sjukdom – tyreoidit. Jag insåg att jag fortfarande inte förstår hur jag ska göra eller när jag gör fel- de här frågorna förde mig hit – till Paliesius kliniken.

"Jag har varit ett aktivt barn sedan barndomen"

Jag tyckte om att springa, klättra, så fysisk aktivitet var inte främmande, jag tyckte om det, men jag trodde aldrig att det kunde användas på ett doserat och målmedvetet sätt. När jag kom till kliniken testades och undersöktes jag fysiskt utifrån mina förutsättningar – jag lärde mig mina trösklar och gränser, när belastningen var rätt och när den var för hög. Efter undersökningen åkte jag till Paliesius herrgård i en vecka – för att testa och anpassa det individuella program för fysisk aktivitet och näring som skapats för mig.

Under hela veckan observerades jag av läkare som utvärderade mitt program och tog hänsyn till mitt välbefinnande och objektiva förändringar. Under den här veckan fick jag mycket kunskap, jag lärde känna min kropp bättre. Dom hjälpte mig förstå vilken typ av träning och aktivitet som är rätt för mig.Jag fick oxå lära mig hur jag ska äta och hur mycket tid att spendera på vila. Jag kunde aldrig tro att jag som en kvinna kunde vara tvungen att äta lika mycket som en vuxen arbetande man! Och den trötthet jag upplever är inte alls ett resultat av min sjukdom utan av en obalanserad livsstil?


Programmet på Paliesius kliniken stoppade inte min sjukdom, men det gav mig verktygen och kunskapen för att hjälpa mig att må bättre, starkare, mer tillfredsställd. Ångest ersattes av kunskap och rädsla av fysisk aktivitet, motivation och tro.

Stort tack till teamet som uppriktigt tar hand om sina patienter. Även till Paliesius herrgård, där du kan gå vilse – oavsett om du kommer hit för ett behandlingsprogram eller bara för att njuta av miljön och maten.

Jag fortsätter att lära. Jag önskar dig och kom ihåg att leva också kräver lärande!


Vad gör jag efter programmet? 

Jag fortsätter att lära. Jag önskar dig och kom ihåg att leva också kräver lärande!

/En deltagare på PK.15 visningar

Comments


bottom of page